De oude kaasmakerij

Secundair

Pakket 1: Van koe tot koelkast

Heden en verleden, Productie, Voedingsketen, Wetenschappelijk

Een bezoek aan De Oude Kaasmakerij is een leerrijke ervaring. Een deskundige gids toont interactief het verhaal van koe tot koelkast. Uiteraard blijft de rol van de gids hierin cruciaal. Hieronder geven we een overzicht van de educatieve waarden:

  • Heden en verleden worden geduid. De beschermde kaasfabriek is een levendige presentatie van het verleden ten tijde van het interbellum. Schermen werpen een blik op de huidige situatie. Productieproces, technieken, maatschappelijk kader, voedselketen... worden geduid.
  • Specifieke vakterminologie komt aan bod.
  • Doorheen het productieproces kaderen we de wetenschappelijke processen.
  • Voedselketen aan de hand van het product kaas. Doorheen de gidsbeurt tonen we de afgelede weg van het afgewerkte product 'kaas', dat je in de supermarkt vindt.
  • We hebben aandacht voor de plaats van kaas in de actieve voedingsdriehoek. We bieden een blik in zuivel en gezondheid.
  • Tot slot tonen we het kaaslandschap. Een overzicht van de verschillende families, met hun kenmerken en culinaire mogelijkheden.

Duur: 1u 15 minuten
€ 4,00 per student (leerkrachten gratis)
€ 30,00 per gids (max. 25 kinderen/ gids)

''

Pakket 2: Degustatietoer

Heden en verleden, zintuigelijk, soorten, productie

Een bezoek aan De Oude Kaasmakerij is een leerrijke en zintuigelijke ervaring. Een deskundige gids neemt de studenten mee doorheen het kaaslandschap en duidt de diverse kenmerken.
Hieronder geven we een overzicht van de educatieve waarden:

  • Heden en verleden worden geduid. De beschermde kaasfabriek is een levendige presentatie van het verleden ten tijde van het interbellum. Schermen werpen een blik op de huidige situatie. Productieproces, technieken, maatschappelijk kader, voedselketen... worden geduid.
  • Specifieke vakterminologie komt aan bod.
  • Doorheen de gidsbeurt bieden we een kijk op het zintuigelijke karakter van kaas en afgeleide zuivelproducten. De focus wordt hierbij gelegd op het ruiken en het proeven van 2 soorten kaas en 2 soorten zuivelproducten. Diverse geuren en smaken worden geanalyseerd.
  • We hebben aandacht voor de plaats van kaas in de actieve voedingsdriehoek. We bieden een blik in zuivel en gezondheid.
  • Tot slot tonen we het kaaslandschap. Een overzicht van de verschillende families, met hun kenmerken en culinaire mogelijkheden.

Duur: 1u15 minuten
€ 7,50 per student (leerkrachten gratis)
€ 30,00 per gids (max. 25 kinderen/ gids)

''

Pakket 3: Zelf Kaas Maken

Doen, Interactief, Verkort bezoek, Productieproces, Heden en verleden

In groepjes van max. 5 studenten maken we zelf een vers kaasje. We vertrekken van verse melk vanop de hoeve om de hoek. Deze toveren we om tot verse kaas. Onderweg brengen we een kort bezoekje aan het museum en geven we duiding bij aspecten naar keuze: voedselveiligheid, voedselketen, kaaslandschap, biochemische processen, proeverij van 4 soorten kaas (deze optie is supplementair te betalen).

Dit pakket is uitgewerkt in een kant-en-klaar lespakket, toegepast op de eindtermen.

VERLOOP:

Aankomst:
Briefen leerkrachten/ begeleiders
Groepjes maken en uitdelen schortjes & hoofdnetjes – ter beschikking in De Oude Kaasmakerij
Voorstelling verschillende materialen en ingrediënten

Kaas maken in 10 stappen:
Vervolgens starten we met kaasmaken. Verse melk van de landbouwer om de hoek transformeren we in verse kaas. Onderweg staan we stil bij de verschillende stappen en het belang van deze stappen voor het uiteindelijke resultaat. In groepjes van maximum 5 studenten maken we kaas.

Mogelijke aanvullingen in de 2 pauzes: Kort museumbezoek, al dan niet in 2 delen met focus op heden en verleden, voedselveiligheid, voedselketen, kaaslandschap, biochemie en/of een proeverij (supplementair te betalen).

Duur: 2 uur
€ 7,00 per student
€ 30,00 per gids (max. 25 kinderen/ gids) 

''