KAAS & CO

Onder de noemer 'Kaas & Co' presenteren we uitstappen aan De Oude Kaasmakerij gecombineerd met een boerderijbezoek.

Minimum aantal deelnemers is 20 leerlingen en maximum 50.

Zuid Bellegoed - zuivelbedrijf in Ieper

Tijdens deze educatieve daguitstap komt de leerling alles te weten over kaas en zijn herkomst.

Zo gaan we op bezoek in het kaasmuseum, maar gaan we ook terug naar de oorsprong: de koe op de boerderij. De koe heeft verschillende taken op een boerderij, onder andere een belangrijke melkproducent. Een gids vergast de leerlingen doorheen het museum, waarna de kinderen zelf op speurtocht gaan.

Op de boerderij neemt de boer de kinderen mee naar de kalfjes en de koe, geeft hen inzicht in de taken op een hedendaagse boerderij en biedt uitleg in context van zuivelproductie.
Onderweg kan men proeven van verse hoeveproducten: chocolademousse en een tas verse melk.

 t Fazantenhof - melkveeboerderij in Houthulst

Treed binnen in deze wonderlijke wereld van kaas, zuivel en de verschillende dieren.

Een gids vergast de leerlingen doorheen het museum, waarna de kinderen zelf op speurtocht gaan. Onderweg komt de leerling alles te weten over kaas en kaasmaken. Welke kazen bestaan er? Hoe worden ze gemaakt? Het belang van gezonde voeding en hygiëne ...

Op de boerderij komen we verschillende melkdieren tegen, zoals de koe, geit en schaap. Deze dieren worden besproken (vier magen van de koe, verschillen, belang op een boerderij). Als afsluiter mag iedereen meehelpen op de boerderij. Zo komt men meer te weten over de voeding van de verschillende dieren en de verwerking van onder andere melk.